Dries Dols Leon Martens Juwelier

Dries Dols

Voortdurend vooruit kijken: Wat kan ik bereiken? Hoeveel kan ik verdienen? Ik leefde altijd om te presteren. Daarmee liep ik mezelf nog weleens voorbij. In de laatste jaren is daar een ommekeer in gekomen waardoor ik me meer realiseer dat het veel mooier is om nu te leven. Je kunt beter kort leven en de dingen doen die je wilt doen en waar je plezier in hebt, dan maar proberen zo lang mogelijk te leven, zoveel mogelijk te presteren om uiteindelijk nog een rotleven te hebben. Zo nu en dan een stap terugnemen en iets van de zijlijn bekijken, kan heel waardevol zijn. Daar ben ik wel achter.

Misschien heeft die ommekeer te maken met de zogenaamde ‘quarter crisis’ zoals die bij dertigers tegenwoordig genoemd wordt. Maar misschien zijn het ook mijn reizen naar Afrika geweest, waar ik kom vanwege mijn werkzaamheden voor een stichting die zich inzet voor kansarme kinderen, die mij dit inzicht hebben gebracht. ‘Pole, pole!’ Werd daar altijd naar me geroepen als ik weer voorbij raasde. Alles moest rustig aan, op het gemak. Dat is wennen, maar mensen genieten daar wel van iedere minuut. Meer nog denk ik dat de komst van mijn dochter, twee jaar geleden, mij veranderd heeft. Ik leef nu constant met haar in mijn achterhoofd. Het dwingt me van kleine dingen te genieten en bewuster te leven. Daardoor is er vanzelf meer rust en dat gevoel van ‘de tijd loslaten’. Iets wat ik ook ervaar wanneer ik aan het kitesurfen ben en het gewoon een kwestie is van wachten op de juiste windvlaag. Tijd doet er dan niet toe.

Als ik erover nadenk, heeft dat er eigenlijk juist altijd in gezeten. Tijdens mijn studie tot interieurarchitect werd ik weleens gekscherend ‘de toerist’ genoemd. Omdat ik alles op mijn gemak deed. Ik nam de tijd om dingen in me op te nemen, maar deed eigenlijk wel alles met plezier. Toen ik begon te werken, is dat veranderd en kwam er veel meer haast. Die toerist hoef ik niet meer zo nodig te zijn, maar alleen de dingen kunnen doen waar je plezier in beleeft, is natuurlijk geweldig. Of iets daar tussenin, dat is ook al heel mooi.

Dries Dols
Creatief ontwerper en mede-eigenaar Dols Interieur en mede-ontwikkelaar Donn Beer