Gosse Boxhoorn
“Vroeg opstaan. Zoveel mogelijk uit een dag halen. Dat heb ik van mijn vader. Hij had een brandstoffenhandel in Amsterdam. Hij stond altijd om zes uur op en werkte lange dagen. Op tijd komen. Nog zoiets. Liefst te vroeg. Ik heb een hekel aan haasten en te laat komen. Nergens voor nodig. Op tijd weg, de dag plannen. Dat voorkomt veel problemen.
Innoveren, verbeteren, vernieuwen. Het loopt als een rode draad door mijn leven als ondernemer. In de jaren 60 ontstond wereldwijd de interesse voor het milieu. Voor het eerst zagen we de nadelen van de industriële revolutie. In de tijd dat ik voor Shell werkte, ben ik veel bezig geweest met het meewerken aan oplossingen van milieuproblemen. Zwavelvrije benzine, katalysatoren voor de auto, systemen om rookgassen van fabrieken om te zetten naar schone lucht. En ook: afvalwaterzuivering, vervangers voor tropisch hardhout, koolstoffixatie. Ik heb het geluk gehad met mijn teams een bijdrage te mogen leveren aan een groot aantal processen en producten. De laatste jaren ben ik vooral actief geweest met zonne-energie. In 1997 bouwde mijn team ‘s werelds grootste zonnecellenfabriek in Gelsenkirchen. In 2003 nam ik ontslag en ben ik met mijn collegae een eigen zonnecellenfabriek gestart. Die fabriek is gebouwd op de grens van twee landen, Nederland en Duitsland, dat was vrij uniek in de wereld. We hebben daar vele hoogtepunten mogen meemaken, maar het ging beslist niet vanzelf.
Als je een onderneming start, is timing belangrijk: de zogenaamde ‘time to market’, luistert heel nauw. Ben je te vroeg, zoals Shell in de jaren negentig met zonne-energie, dan moet je veel uitvinden. De markt is nog niet rijp en de kosten zijn hoog. Ben je te laat dan zijn de marges laag en verdien je weinig. Een belangrijke les die ik tegenwoordig meegeef aan de startups en CEO’s die ik coach. Er is niets leukers”.
Gosse Boxhoorn