Jaap Polak
Als kind was ik al gefascineerd door kunst. Ik was tien toen ik mijn eerste Egyptische grafbeeldje kreeg en vond dat toen al reuze interessant. Terwijl andere jongens op woensdagmiddag gingen voetballen, wilde ik naar het museum. Ik studeerde eerst Europese kunstgeschiedenis, later Archeologie en kunstgeschiedenis van Zuid en Zuidoost Azië en opende in 1977 mijn eigen kunsthandel aan de Nieuwe Spiegelstraat in Amsterdam. Het was een leuke periode, een groeiende markt. Een jaar later stond ik op de beurs in Maastricht en sta nog steeds op de Tefaf.
Als je naar de Westerse geschiedenis kijkt, dan is geloof altijd een belangrijke factor geweest bij de vervaardiging van kunst. Al werd het niet als kunst gezien, maar als dagelijkse beleving en verering. Dat zie je terug in kunst gemaakt voor religieuze doeleinden, dat heeft een diepere betekenis dan een object dat gemaakt is voor ‘dollars’. Toch zijn er ook in deze tijd nog mensen die heel bezield dingen maken, maar die worden vaak niet ontdekt. Het moet hoge kwaliteit en originaliteit uitstralen en op het juiste moment door de juiste mensen gewaardeerd worden. Dat heeft alles te maken met toeval, dat is erg typerend voor hedendaagse kunst.
Zelf denk ik graag Oosters. Ik heb nooit haast, dat is in Azië onbeleefd. Het fijne van de uitvinding van tijd is dat je je kunt voorbereiden op wat je doet; je kunt je tijd indelen, al kom je altijd tijd te kort. Maar ik laat me niet opjagen en weet altijd ongeveer, precies hoe laat het is.
Jaap Polak
Kunsthandelaar