Rob Ehrens Leon Martens Juwelier

Rob Ehrens

Als je van je hobby je werk maakt en er dagelijks vol passie mee bezig bent, kijk je niet op een uur of op een dag. In de paardensport werk je met ‘levende have’. Dat gaat 24/7 door. Tijd speelt dan geen rol. Daar zit dan ook meteen het gevaar. Het lijkt alsof het ieder jaar drukker wordt. Het jaar is omgevlogen. De momenten dat ik afgelopen jaar rustig in mijn tuin kon woelen, iets wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd, waren erg spaarzaam. Misschien iets om volgend jaar beter op te letten.

Maar ach, vooralsnog zie ik het vooral als een goed teken dat de tijd vliegt, het betekent dat we met goede dingen bezig zijn. Er waren mooie hoogtepunten en bijzondere momenten afgelopen jaar voor mijn team en dus ook voor mij. Ik krijg regelmatig de opmerking dat ik het lang volhoud als bondscoach vergeleken met andere sporten. Ik ervaar het vooral als een enorm dankbare taak om mijn eigen ervaring als ruiter, een nieuwe generatie ruiters te begeleiden. Er komt nog best wat psychologie bij kijken, dat maakt het boeiend. Een team van vier personen samenstellen betekent mensen blij maken en mensen teleurstellen. Mensen blijven motiveren en soms juist afremmen. Voortdurend samen vooruitkijken naar wedstrijden, maar ook even stilstaan bij de successen. Al is het maar heel even.

Ik houd het dus nog wel even vol en geniet nog elke dag. Als je de ruiters uit het team zou vragen wat mij als coach typeert, dan zeggen ze waarschijnlijk mijn optimisme. Je zult mij er niet snel op betrappen dat ik iets moeilijk of onmogelijk acht. En als ik al denk dat iets moeilijk is, dan zal ik het niet laten merken. Een flinke dosis optimisme kan je verder brengen. Het kan nog zo donker zijn, het wordt altijd weer licht.

Rob Ehrens
Bondscoach Nederlands equipe springruiters